Friday, June 13, 2014

JANGAN LAKUKAN INI DI FACEBOOK


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Dengan nama ALLAH yang MAHA PEMURAH lagi MAHA MENGASIHANI. Selawat dan Salam buat nabi junjungan NABI MUHAMMAD SAW.



Zaman sekarang, macam-macam perkara kita nak kongsikan di Facebook. Mungkin baik bagi kita, tapi mungkin tidak baik pula bagi orang lain. Mungkin juga ia membuka peluang kepada orang lain untuk mengambil kesempatan pada diri kita.

Setelah dibuat pemerhatian dari beberapa aspek termasuk agama, keselamatan dan sebagainya, berikut merupakan perkara-perkara yang perlu kita elakkan untuk berkongsi di Facebook :

1. Mengongsikan gambar yang tidak menutup aurat.

Aurat bukan bermaksud tidak memakai tudung, tetapi ia lebih daripada itu. Berpakaian ketat sehingga menampakkan susuk badan juga adalah tidak menutup aurat. Memakai tudung tetapi memakai baju lengan pendek juga adalah mendedahkan aurat. 

Jadi, hindarkanlah dari mengongsikan gambar sebegini kerana yang melihatnya bukan anda sahaja, bukan rakan anda sahaja, malahan seluruh dunia boleh melihat gambar anda.

Lelaki juga harus menjaga batas auratnya, bukan sahaja untuk perempuan.

2. Jangan kemaskini status untuk meninggalkan rumah / suami tiada di rumah.

"Suami out-station seminggu, tinggal seorang je kat rumah", "bercuti ke Bali seminggu, rumah takde orang nak jaga". Tahukah bahawa status-status sebegini di Facebook mampu membuka peluang kepada orang-orang 'jahat' untuk mengambil kesempatan pada diri kita. 

Mungkin akan berlakunya kes cabul atau rogol mahupun kes pecah rumah kerana kealpaan kita sendiri memecahkan 'rahsia' keadaan rumah kita di Facebook. Jadi, hindarkanlah dari menulis status berunsur sedemikian bagi mengelakkan perkara buruk berlaku.

3. Jangan suka mengongsi berita / maklumat yang tidak pasti.

Sekarang ini, bermacam-macam berita / maklumat yang boleh di dapati di dalam Facebook yang dikongsikan oleh pihak tertentu. Namun, kesahihannya perlulah dipastikan sebelum kita ingin berkongsikannya.

Berkongsi berita / maklumat yang tidak benar boleh mendatangkan fitnah. Cuba bayangkan, berapa ramai yang membacanya. Bukan seorang dua, mungkin beribu-ribu orang yang membacanya dan mungkin mempercayainya. Bukankah itu satu subahat dengan menyebarkan fitnah.

Kalau orang sudah tegur jangan pula berkata "Eh, aku kongsikan aje.." Jadi, sebelum mengongsi, perlu dipastikan kesahihannya dahulu!!

4. Menghina orang lain.

Ini sudah biasa sangat terjadi di dalam Facebook, lebih-lebih lagi bagi arena politik. Perdana Menteri, Menteri, Ulama, Ustaz ramai yang dihina dalam Facebook. Bermacam-macam cara, jangan tersilap cakap saja, mesti jadi 'bahan'. 

Bayanglah di padang Masyar nanti, terdapat berbilion-bilion orang. Kelak macam mana kita nak memohon maaf kepada orang yang pernah kita hina, caci, maki, umpat di Facebook. Dalam kepanasan matahari yang begitu hampir dan dengan keadaan merangkak-rangkak, agak-agaknya berapa lama kita baru berjumpa dengan orang tersebut untuk memohon maaf.

5. Mengongsikan ayat Al-Quran / Hadith palsu.

Memang banyak orang mengongsikan hal berkaitan agama di Facebook, namun kita perlu berhati-hati dan perlu memastikan kesahihannya dulu sebelum menerima dan mengongsikan ke Facebook.

Janganlah apabila kita terima ayat Al-Quran / Hadith sahaja, kita terus kongsikan di Facebook. Sekiranya kita benar faham, bolehlah kongsikan. Sekiranya tidak, tidak perlulah dikongsikan.

Adab menuntut ilmu haruslah berguru. Kalau tidak berguru takut sesat pula nanti. Facebook juga boleh menyesatkan kerana tidak mustahil terdapat ektrimis agama lain yang cuba menjadikan Facebook untuk menyesatkan umat Islam. 

Cukuplah 5 perkara ini sahaja. Mungkin banyak lagi perkara tidak harus kita kongsikan di dalam Facebook, namun buat masa ini cukuplah hanya 5 perkara yang dapat dijelaskan. 

Kesimpulan bagi apa yang dinyatakan di sini >> FIKIR DULU SEBELUM MENULIS / MENGONGSI STATUS FACEBOOK <<

27 comments:

  1. terbaik entry bro...wa paling tak suka post gambar wa dalam FB... apa lagi tulis benda benda peribadi...haish...

    p/s: ayat warna biru tu macam ada yang tak kena tu..hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. AYAT WARNA BIRU TU BOLEH BUAT DUIT.. :)

      Delete
    2. ayat biru tu link ke? tapi aku klik tak ada apa pula

      Delete
    3. OOO.. OK.. LUPA TARUK LINK..

      Delete
  2. Membaca orang lain menghila orang lain boleh?

    hehe

    ReplyDelete
  3. No 1 dan 3 tu yang paling penting. Kena berjaga-jaga dan beringat untuk diri sendiri.

    ReplyDelete
  4. salam hujung minggu.. setuju tu, klu perkara2 spt di atas tak perlu lah nak kongsikan.. sy pun klu hal2 peribadi sgt mmg tak suka nk kongsi di laman2 sosial.. biar lah berpada2 kan..

    ReplyDelete
  5. Jarang sangat dan malu nak letak gambar sendiri....

    ReplyDelete
  6. salam. insyAllah..takkan buat hehehhe..ps.menabung :))

    ReplyDelete
  7. trend remaja generasi y sekarang bro, dorang gemar kongsikan kisah dan gambar2 seks dorang kepada umum.. inilah generasi muda mudi sekarang.. semakin mengikuti budaya barat..

    ReplyDelete
  8. salam singgah melawat.. sibuk ye? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. TAKLE SIBUK SANGAT.. ADE LE KEJE SKIT2..

      Delete
  9. Setuju sgt bab gmbr tsk tutup auray ru..bukan pic kita je..kalo share pic org lain, dapat share skali dosa..

    Anak Anda Picky Eaters?

    ReplyDelete

Komen saja... Jangan segan-segan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...