Monday, September 2, 2013

LAA.... WHATSAPP NAK KENA BAYAR RUPANYA


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani. Selawat dan Salam buat nabi junjungan Nabi Muhammad S.A.W.

Mungkin aku agak ketinggalan sebab dulu aku pakai telefon cap ayam saja.  Baru empat, lima bulan rasanya aku memakai telefon yang mempunyai teknologi Android. 



Perkenalan aku kepada penggunaan WhatsApp juga boleh dikatakan masih baru. Seronok memakainya. Mana tidaknya, barang percuma. Kalau orang takde kredit janji ada line internet, bolehlah menggunakan WhatsApp untuk menghantar mesej, gambar, mesej bersuara dan sebagainya.

Tadi, semasa aku meneliti bagaimana nak tukar gambar profil WhatsApp, ternampaklah satu link akaun. Klik saja pada link tersebut, ia memberitahu bahawa akaun WhatsApp aku akan tamat tempoh pada 6 May 2014. 

Selepas tarikh tersebut sekiranya nak teruskan WhatsApp pengguna perlu membayar $0.99 sen setahun. Boleh juga terus membayar untuk 3 tahun sebanyak $2.67 atau 5 tahun sebanyak $3.71.

Dulu terfikir juga, bagaimanalah mereka yang membangunkan aplikasi ni boleh 'hidup' tanpa ada bayaran atau iklan. Rupa-rupanya mereka beri 'salam perkenalan' saja dulu. Akhirnya dikenakan bayaran. Namun, bagi aku bayaran yang akan dikenakan agak rendah dan amat berbaloi. 

Huh.. Aku rasa entri yang aku buat ni pun agak terlewat, orang lain dah lama tahu rasanya. Betullah tertinggal bas aku ni.. :)


24 comments:

  1. dah lama jugak benda ni. aku cuma anggap macam spam je. sebab ada beberapa lagi aplikasi sosial yang boleh download free, tapi banyak iklan & promo la.

    ReplyDelete
    Replies
    1. YA BETUL.. TAPI DI KALANGAN RAKAN DAN SAHABAT RAMAI YANG MENGGUNAKAN WHATSAPP..

      Delete
  2. Alaaa.... ITu propa je...
    Last year pn AJ ade dapat camtu...
    Bile tiba masa nak expired date tu, dia hantar mesej cakap extend lagi tempoh tu...
    Penyudahnya sampai sekarang pun pakai free je....

    ReplyDelete
  3. a'ah.. kena bayar.. deno pun bayar tiap2 bulan..^^ tp seronok juga whatsapp ni.. skrg dan upgrade boleh record2 suara terus mcm wechat tu.... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. OOHH YE KE DENO DAH KENA BAYAR?

      Delete
    2. deno bayar masa mula2 guna... mula2 tu mcm malas tapi rasa okey juga sbb sejak ada whatsapp ni, dah kurang pakai msj biasa.. senang pakai whatsapp, byk mana pun guna kita bayar takat tu je :)

      Delete
  4. hehehe sy pun baru tahu pasal ni haha sebab hp yg saya guna sekarang tak ada la canggih mana..bole buka fb aje..whatsapp,wechat, line, kakao apa semua x dapat...malas nak beli hp baru..selagi hp cabuk ni bole guna..guna jela..hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. NSET KALAU BOLEH PAKAI FB, KIRA CANGGIH DAH TU.. :)

      Delete
  5. kau tertinggal bas, aku lagi langsung tak teringin nak naik bas tu.

    handset aku tak canggeh pun. sms dan call aje. yang lain tak perlu. haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. INI NAMANYA PEMIKIRAN TRADISIONAL.. :) KIRA OKLAH TU..

      Delete
    2. pemikiran tradisional. sweet nya ayat. ahaks.

      Delete
  6. Klo kena bayar, kita tukar apps lain plak ☺☺

    Tapi best juga pakai wassup ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. AAHHH.. BEST WHATSAPP NI.. DAH BANYAK GROUP SAYA JOIN.. :)

      Delete
  7. Bro kat sini juz bayar skali je.. Tuk download applikasi watsapp... $0.99 je.. Tapi mmg teramat penting n selesa je pakai apps ni.Slalu aje adminnye improvise... Skrg wa da leh Nyanyi kan lu.. Haha..Btw kat sini 3g 24/7... Plan Ip dpt 12gb percume Sebulan.. So Lantak je.. On 3g 24/7..Satu Bulan baru gunakan 6-7gb je... Tapi yg takleh tahan.. Tak sampai stgh Hari Iphone wa Da Low Batt.ni sume Gara2 group chat ler..bile da mUTE KAN,Tgk iP received msg sampai200+..ish3. Hehehe

    ReplyDelete
  8. bro,ape macam? kena bayar tak wassup tu? 06/05 kan? ke die extend?...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ERM.. TAK BAYAR PON.. SEMAK ACCOUNT WHATSAPP TADI, DIA SAMBUNG LAGI SETAHUN HINGGA 2015.

      Delete
    2. ohhh....smbung lg...lega saya dngo...hehe...saye punye xpired bln october nanti...igt klu kene bayo...hai...hai...bai...bai la wassap ni...

      Delete
    3. SAPE BAYAU KIRA SEDEKAH.. :)

      Delete
  9. huhu...saya punye bulan October...dah risau kne bayo...klu kene bayo mmg delete trs la wassap ni...tpi bile bace komen awak kene smbung lg...pehh...lega...hehe....

    ReplyDelete

Komen saja... Jangan segan-segan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...