Friday, November 9, 2012

APABILA WARTAWAN TIDAK BUAT "RESEARCH"


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.
 
Sekarang bermacam-macam cara yang dilakukan untuk menjual sesuatu produk. Begitu juga dengan syarikat surat khabar, pelbagai cerita-cerita hangat dikeluarkan demi menarik ramai pengguna untuk membeli surat khabar mereka.
 
Ada sebuah akhbar baru saja mendedahkan tentang seorang jururawat di sebuah hospital swasta di Melaka didakwa telah terakam gambar hantu berdekatan sebuah lift.
 
Gambar hantu yang didakwa dirakam. Sumber : Klik
 
Rasanya, tanpa membuat sebarang research, wartawan akhbar tersebut terus membuat cerita 'hangat' tersebut demi untuk menghasilkan cerita yang menarik.
 
Namun, akhirnya tembelangnya pecah apabila terdapat seorang penulis blog berjaya mengesan penipuan gambar hantu tersebut yang sememangnya banyak digunakan hasil daripada kerja-kerja pengeditan gambar. Boleh lihat di blog ini >>> klik.
 
Moralnya di sini ialah, apabila kita hendak mengarang sesuatu cerita, haruslah membuat kajian terperinci terlebih dahulu, bukan setakat main suka-suka buat cerita. Akhirnya siapa yang malu, mereka dan keluarga mereka juga. Syarikat surat khabar yang akan menanggung malu akibat kejahilan seorang wartawan.
 
Namun, untuk tidak terlalu berat sebelah, kita manusia memang kerap membuat kesilapan, mungkin kesilapan wartawan tersebut pada kali ini ialah tidak membuat research terlebih dahulu. Jadi sama-samalah saling ingat-mengingati. Ada salah tegur, jangan terus menghentam tidak tentu pasal.

15 comments:

  1. KERJA WARTAWAN PUN PRESSURE,TAK DER ARTIKEL BERDESING TELINGA,,HEHE

    ADA SENI KAT BANNER TU BRO.....LIKE! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. BIASALAH TU BRO.. NAK LARISKAN BERITA..

      LAMA DAH AKU BUAT BANNER TU.. NAMPAK SANGAT LAMA KAU TAK MASUK BLOG AKU.. :)

      Delete
    2. AKU JARANG BLOGWALKING....HEHE...
      JANGAN MARAH AAAAA

      Delete
  2. kalau cam nie memang bukan hantu, lagipun hantu apa posing tak kena,

    ReplyDelete
  3. tak payah tunggu orang lain, anak aku yg umor 12 thn tu pon pandai cakap, eeeii Mama, that's Ghost Camera apps! hahahahah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAHA.. SAYA KALAU TAK BACA BLOG, MUNGKIN TERPEDAYA JUGA..

      Delete
  4. huhuhu....

    tu namanya buat kerja asal siap..ada artikel... dan bos xbising tanpa fikir akibatnya andai ia sesuatu yg tidak benar... huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. YA.. ASAL SIAP, ASAL JADI, ASAL ADA BERITA..

      Delete
  5. assalamualaikum bro..

    cara mudah utk lariskan akhbar hehehee...

    ReplyDelete
  6. huh dah lah kat melaka plak tu. tak pasal2

    ReplyDelete
  7. anak sy pon boleh buat gambar mcm tu..edit guna tablet samsung.., sy pon hampir terpedaya...hehe.

    ReplyDelete
  8. PCL : HEHE.. SAYA TAK TAU APA-APA SEBELUM NI.. KALAU TAK, SAYA PUN TERTIPU..

    ReplyDelete

Komen saja... Jangan segan-segan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...