Sunday, October 14, 2012

KEBAIKAN DAN KEBURUKAN FACEBOOK





Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.
Facebook. Satu fenomena luar biasa yang melanda dunia sejak tahun 2006. Di asaskan oleh seorang lepasan Universiti Harvard iaitu Mark Zuckerberg, kini penggunaanya mencecah kepada 400 juta pengguna aktif di seluruh negara.

Di negara kita, Malaysia, Facebook turut menjadi satu laman sosial yang paling popular. Pelbagai fungsi dimainkan mengikut kehendak diri dan agensi masing-masing. Namun begitu, pada pendapat saya, terdapat juga beberapa KEBAIKAN dan KEBURUKAN Facebook. Antaranya ialah :
KEBAIKAN :
1) Mengikat tali silaturrahim antara keluarga, sanak saudara dan sahabat handai.

2) Sebagai media pemasaran produk / perkhidmatan, syarikat swasta, jabatan kerajaan dan lain-lain.

3) Berkongsi sesuatu yang baik seperti nasihat, resepi masakan, amalan agama dan lain-lain.

4) Dapat mengenali orang yang mempunyai hobi, minat dan arena yang sama. (Group)

KEBURUKAN :

1) Kurangnya privasi kerana segala perbuatan dan tingkah laku di "update".

2) Menjadi medan "kebebasan bersuara" untuk memfitnah, mengutuk, mengeji dan lain-lain.

3) Pengguna memuat naik gambar-gambar personal yang membuka aurat dan yang keterlaluan.

4) Melalaikan sehingga menganggu waktu bekerja (siang) dan waktu tidur (malam)

Ini saja yang dapat saya gariskan buat masa ini. Mungkin dalam pemikiran tuan / puan ada pendapat yang berbeza. Jika ada, mari kita kongsikan di ruangan komen. :)

DAPATKAN TUDUNG-TUDUNG YANG BERKUALITI DARI CHENTA CREATIVE HIJAB

8 comments:

  1. yang penting kita elakkan daripada perkara2 negatif tu..hehe

    ReplyDelete
  2. BONI : YA BENAR TU.. TEPAT SEKALI..

    ReplyDelete
  3. yang penting kita punya niat...baik...banyaklah pahala kita dapat...begitu juga sebaliknya

    ReplyDelete
  4. fb dah kene blok kat opis. waaaaaaaaaa

    ReplyDelete
  5. Jarang pon buka FB, dah kena blocked gak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apesal kena blocked. Mesti org ofis suka layan FB je ni.

      Delete

Komen saja... Jangan segan-segan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...