Friday, May 18, 2012

HARI INI 18 MEI 2012, SEMUANYA PERCUMA

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Apa yang percuma? Sebenarnya tarikh 18 Mei pada setiap tahun merupakan Sambutan Hari Muzium Antarabangsa. Pada tarikh berikut seluruh muzium di seluruh dunia yang mempunyai bayaran tiket tidak akan mengenakan bayaran pada satu hari tersebut iaitu pada 18 Mei. Jadinya, bagi sesiapa yang susah nak keluarkan duit tu, bolehlah pergi ke muzium secara percuma.

Sedikit maklumat mengenai Sambutan Hari Muzium :

Hari Muzium Antarabangsa diraikan oleh muzium-muzium seluruh dunia pada 18 Mei setiap tahun adalah hasil resolusi Persidangan Majlis Muzium Antarabangsa ke-12 pada tahun 1977. Perayaan tahunan ini merupakan hari yang memberi pengertian besar kepada dunia permuziuman sejagat dalam usaha untuk menarik perhatian umum terhadap program dan aktiviti permuziuman.

Perayaan yang diilhamkan oleh International Council of Museums (ICOM) ternyata mendapat sambutan yang baik apabila 102 buah negara telah mengiktiraf dan mengambil inisiatif untuk memartabatkan perayaan Hari Muzium Antarabangsa ini.

Berdasarkan tema Hari Muzium Antarabangsa 2012 iaitu "Museums In A Changing World. New Challenges, New Inspirations" antara objektif penganjuran program ini adalah sepertimana berikut :

1. Untuk menyedarkan masyarakat tentang pentingnya peranan muzium di dalam kehidupan. 

2. Sebagai tanda penghargaan kerajaan terhadap sumbangan serta peranan yang dimainkan oleh muzium.

3. Untuk memberi peluang dan kesempatan kepada orang ramai untuk mengunjungi dan mengenali muzium dengan lebih dekat dan menyertai perbagai aktiviti muzium.

4. Menarik minat masyarakat bersama-sama melindungi warisan budaya bangsa yang menjadi kebanggaan kita.

5. Pendedahan kepada kakitangan muzium bagi mengubah corak pemikiran ke arah yang lebih positif, proaktif dan inovatif bagi melahirkan sebuah muzium yang dapat memenuhi keperluan dan cita rasa masyarakat semasa.

6. Mewujudkan perpaduan serta jaringan kerjasama yang erat di kalangan muzium.

Sedikit tambahan dari saya, kita di muzium ini sering dipandang sepi oleh masyarakat. Kita tidak diingat seperti Hari Guru, Hari Jururawat, Hari Ibu dan lain-lain lagi sedangkan tugas kita ini juga mempunyai elemen kenegaraan yang sangat penting iaitu menjaga khazanah warisan negara dan mengekalkan warisan budaya nenek moyang kita terdahulu.

Apa-apapun, Selamat Menyambut Hari Muzium kepada semua anggota Perbadanan Muzium Melaka (PERZIM) dan juga rakan-rakan muzium dari Utara hingga ke Selatan dan tak lupa juga di Sabah dan Sarawak. Semoga kita sama-sama berazam menjadikan muzium sebagai institusi terunggul yang harus dilawati oleh segenap lapisan masyarakat.

10 comments:

  1. aduuuh...kenapalah 18 Mei jatuh pada hari Jumaat, kalau hari minggu ka kan best, boleh masuk muzium free....hahaha. Macamana pun, thanks for the info bro.

    ReplyDelete
  2. en fairus ucapla kt sy jgk..jwtn sy ade title muzium jgk wlaupon kje kt warisan..hehe..:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. HEHE.. LUPALAH PULAK KAT ORANG WARISAN.. SELAMAT HARI MUZIUM YE.. :)

      Delete
  3. SPALLAN : WALAU HARI NI HARI BEKERJA, TAPI RAMAI JUGA YANG MELAWAT KE MUZIUM..

    ReplyDelete
  4. wa ka ka, lama sudah tidak ke muzium, hari tu pun sesat, ha ha ha... tak apa... memang minat muzium yang menyimpan pelbagai artifak dan sebagainya...

    ReplyDelete
  5. IARYYLR : CAMNE LEH SESAT? JANGAN SEGAN2 KUNJUNG KE MUZIUM..

    ReplyDelete
  6. tak tau pon wujudnya International Council of Museums ... hehe

    ReplyDelete
  7. GEDEK : HAAA.. SEKARANG DAH TAU KAN..?

    ReplyDelete

Komen saja... Jangan segan-segan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...