Tuesday, September 27, 2011

TIBA-TIBA SAJA BLOG HILANG





Aiseyman.. Tersentap juga aku seketika tadi. Baru saja nak buka blog tetiba blog aku tiada. Lepas login Blogger, dekat dashboard hanya ada followers punya update entry sedangkan tiada menu untuk view blog aku. Memang tergamam seketika.

Klik punya klik last-last keluar arahan menyatakan supaya aku mengisikan nombor telefon bimbit untuk pengesahan login. Then, dalam 5 saat kemudiaan terima SMS verification code dari Google. Selepas tu, aku masukkan verification code dan login seperti biasa. Alhamdulillah, blog aku muncul kembali.

Fuh, memang nasib baiklah. Kalau benar-benar hilang macam mana? Mahu tak tidur malam memikirkannya. Dalam menghadapi situasi seperti ini aku mula berfikir :

1. Selamatkah blog kita?

2. Adakah cara lain untuk membuat back up untuk blog kita?

Bagi sesiapa yang pakar dalam dunia ICT dan tahu cara mengatasinya, harap dapat berkongsi. TQVM.

16 comments:

  1. kalau aku, belum tentu menangis..meraung je kot huhuhhhh

    ReplyDelete
  2. Yelah, blog pun punca rezeki gak,kan?

    ReplyDelete
  3. SAHROM : BETUL TU, PUNYALAH AMBIL MASA UNTUK MEMBANGUNKAN BLOG, TETIBA JE HILANG. TAK MERAUNG TU...

    ReplyDelete
  4. MOMMY : YE... TAPI BUAT MASA NI MASIH BELUM BOLEH BUAT KAYA.. :)

    ReplyDelete
  5. kita slalu kene, tiba2 je tgk follower kosong. hoih cuak!

    ReplyDelete
  6. CIKGU TIE : MEMANG BERNASIB BAIK...

    ReplyDelete
  7. maun termenung seminggu kalo blog hilang...hehe

    ReplyDelete
  8. FAIZ : HUH, SIAP SAMPAI SEMINGGU TERMENUNG.. DAHSYAT SUNGGUH..

    ReplyDelete
  9. pakai hosting sendiri ..so slamat la=)...benda free bila2 pun orang boleh amik balik kan?

    ReplyDelete
  10. HAFIZ : PAKAI HOSTING SENDIRI, PASTU CAMNE?

    ReplyDelete
  11. aduhh blog tetiba hilang. mane mane nak buat. help me :(

    ReplyDelete
  12. GORGY : TAK DAPAT NAK MENOLONGNYA. BUKAN PANDAI SANGATPUN..

    ReplyDelete
  13. memang cuak giler bila blog ilang..ecah sdiri pon mgalaminya..alhamdulillah..dh ada balik..happy =)

    ReplyDelete

Komen saja... Jangan segan-segan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...