Monday, September 12, 2011

BIL ASTRO NAIK KE, PREPAID NAIK KE, SAMA JE...

Baru-baru ini dan masih panas lagi berlaku satu isu kenaikkan harga prepaid. Tak kiralah baik Maxis, Celcom ke mahupun Digi dan lain-lain operator telefon bimbit. Persoalannya ia begitu mudah dinaikkan tanpa ada apa-apa tindakan dari pihak kerajaan.

Begitu juga semasa Astro menaikkan harga, kerajaan cakap itu ini. Nak bentangkan di Parlimenlah, tak bagi naiklah, tapi macam itu juga. Bil tetap naik. Pengguna terus rasa tertekan. So sekarang ni sebenarnya SIAPA YANG LEBIH BERKUASA? Pihak kerajaan ataupun swasta? Kalau kerajaan tak boleh buat tindakan, sedihlah macam ni. Kita nak harapkan dia, dia tak boleh buat apa-apa.

Commonlah... Astro dan operator telefon bimbit ni dah banyak untungnya. Dah berlipat ganda untung. Tolonglah serapkan sedikit kos yang tak berapa tu sebagai tanggungjawab sosial pada rakyat. Ni tak, selagi boleh akan menekan rakyat dengan kenaikkan itu ini. Yang kaya teruslah kaya.

Kita yang pengguna ni pun boleh ambil tindakan. Kita pengguna, kuasa juga ada pada kita. Apa kata cuba tidak guna astro, kembali kepada normal macam dulu-dulu, guna arial biasa je. Dulu boleh takkan sekarang tak boleh. Kalau dulu tiada telefon bimbit, hanya guna telefon rumah saja, apa kata guna semula telefon rumah. Orang pun tak kacau siang malam pagi petang di telefon bimbit kita.

Namun begitu, terpulang juga pada masing-masing sama ada boleh berbuat demikian ataupun tidak. Kalau yang tak boleh hidup tanpa telefon bimbit dan astro teruskanlah dengan hidup begitu.

(Ps : Astro aku dah tukar pada basic je... Kalau semua tukar pada basic je, boleh rugi Astro. Silap-silap gulung tikar. Sekarang dah kurang top up pasal rumah aku pun dah masuk telefon rumah. Telefon rumah ke rumah tak kira jauh manapun RM 10.00 sebulan :)




16 comments:

  1. astro kat rumah saya tu basic je pon. warna pon takde. bukan tgk sangat tv. siang koje, malam nak rehat2 tgk tv, bape jam sangat pon

    ReplyDelete
  2. LYA : TAPI SAYA MINAT SPORT... NAK TENGOK SPORT KAT TENET JE LA, TAKPON G KEDAI MAMAK...

    ReplyDelete
  3. Ape ley bt. Dalam dunia skg, seme duit. Mane2 pun duit.

    ReplyDelete
  4. hahaha... betul bro! Ananda Krishnan terus jadi jutawan sebab astro. Celcom sape punya? maxis, digi? pusing2 pun sama gak tu.

    hidup tanpa astro? hehe, susah sket tu kot! pakai aereal biasa skrg ni susah nak dapat siaran bro, kena pakai booster tapi pun x jamin dapat tau!

    hidup tanpa hp? yes, good idea ni bro. Jom kita lancarkan kempen ni

    ReplyDelete
  5. PANGLIMA : HIDUP TANPA HP KAN BAGUS... ORANG TAK KACAU... NAK TPON, TPON OFIS KE RUMAH KE... TAK MAIN LA BAWAK TELEFON BIMBIT.. HAHAHA

    ReplyDelete
  6. 6% tu agak banyak.Saya tak pakai prepaid tp postpaid.postpaid dah brapa bulan kena charge 6%.mmg sakit gakla kn byr bulan2.Line tepon padahal bukan bgus sgt.

    anyway,SELAMAT HARI RAYA ENCIK FAIRUS.Sorry bz tak sempat nak wish raya.huhu

    ReplyDelete
  7. AIRANIEZ : SELAMAT HARI RAYA... :)

    ReplyDelete
  8. tau xpe!!! nak pakai public phone jer laa..tension betul..smua naikk kalo gaji naik xpe jugak..cess!! nak naik prepaid 15hb tp nak beli topup skrg sikit punye payahhh!! simpan jer la topup2 tu smua wahai penjual topup!! marah nie!!!

    ReplyDelete
  9. FADHEELA : KON GUNA PUBLIC PHONE.. :)

    ReplyDelete
  10. kesimpulannye, DUIT lah yg b'kuasa!

    ReplyDelete
  11. ARELEEZ : BETUL TU, ADA DUIT ADA KUASA...

    ReplyDelete
  12. korang tau ke skang ni da ade pengganti astro yang lebih bagus ? cuma kene bayar RM50 je utk servis die, then korang akan dapat astro full channel lagi tu..

    ReplyDelete
  13. yap.. yang ni bukan kita hijack ke.. hack ke... mau pon crack astro nyer servis.. yang ni sebenar nya berkonsepkan card sharing.. yang mana, aku sorang je langgan astro full channel.. then dengan baik hati nya aku sharing ngan korang full channel astro yang aku langgan ni kat decoder korang. jadi korang tak perlu lah nak risau pasal harga2 astro ni sebab dah fix dah RM50 sebulan.. kontrak pon xde.. cuma aku je terikat ngan kontrak astro ni.. kalau korang yang rasa nak cuba servis ni, aku cuma mampu berkongsi lah dekat2 area KL, ipoh dan juga selangor..

    ReplyDelete

Komen saja... Jangan segan-segan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...