Tuesday, May 10, 2011

NYARIS TERBELI IPAD

Aku ni bukanlah tergila-gila sangat nak beli Ipad ni, tapi malam tadi selepas Maghrib aku bawa orang rumah dan anak aku pergi jalan-jalan survey Ipad. Niat di hati ada jugalah nak beli tapi aku duk berkira-kira juga. Berfikir juga, nak beli untuk apa? Perlu ke?

Memula aku pergi satu emporium menjual barangan elektrik dan computer gadget. Aku duk survey Apple Ipad. Memang cun. Harganya dalam RM 1700 ++ (Bukan Ipad 2). Aku dan orang rumah puas bertanya-tanya perihal gadget tu dengan jurujual yang berada di situ. Tapi malangnya jurujual tu macam tak tahu sangat pasal Ipad tersebut. Aku ni dahlah kureng sikit pasal IT ni, ditambah lagi dengan information yang diberikan tidak mencukupi dan tidak memuaskan hati aku. Last-last aku tinggalkan saja jurujual tu. Aku siap call member aku di bahagian IT untuk mendapatkan makluman lanjut pasal Ipad, tapi dia pun hanya tau sikit-sikit saja.


Apple Ipad

Kemudiannya aku pergi pula Tesco, ada ternampak Samsung Galaxy Tab. Lebih kecil dari Apple Ipad. Skrin hanya 7 inci. Menarik. Pelbagai fungsi terdapat dalam gadget ni. Boleh layari Internet dan boleh berfungsi sebagai telefon. Jurujual dia peramah, cerita macam-macam dari A - Z perihal gadget tersebut. Aku dah dapat maklumat yang mencukupi dan faham akan segala fungsinya. Macam ni lah dikatakan jurujual, tahu pasal produk. Ni tak, orang tanya tapi tak tahu. Tapi aku still sampai sekarang, berkira-kira jugak samada nak beli atau tidak. Harganya RM 1500 ++.

Samsung Galaxy Tab

Dalam perjalanan pulang ke rumah aku tanya orang rumah samada nak beli Ipad ataupun lebih baik beli laptop saja. Orang rumah aku beritahu lebih baik beli laptop saja. Senang nak taip, senang nak buat kerja. Erm.. Betul jugak tu.

Semua yang membaca ni, adakah baik aku beli Ipad atau Laptop. Tolong beri cadangan pada aku yang kurang pemahaman IT ni.





2 comments:

  1. semua ni bergantung pd jurujual tu..klu jurujual tu bagus,org akan sanggup beli nokia 3210 dari beli ipad mahupun galaxy tab...hhahaa..

    ReplyDelete
  2. kalo utk tujuan buat kerja rasenye elok laptop...tapi kalo tujuan entertainment ngan surf internet ke iPad ni bley dipertimbangkan..

    ReplyDelete

Komen saja... Jangan segan-segan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...