Thursday, February 10, 2011

CARA TINGKATKAN TRAFFIK PADA BLOG ALA FAIRUS[DOT]COM

Bukan nak kata aku ni pro sangat dengan cara nak tingkatkan traffik pada blog ni, tapi sekadar ingin berkongsi sedikit pengalaman yang tidak seberapa yang aku ketahui di mana mungkin boleh dipraktikan oleh para "bloggers".


Antara "tips" yang boleh dilakukan :

1. Membuat "entry" berkaitan berita / isu semasa yang hangat.

2. Membuat "entry" berkaitan berita / isu semasa yang mungkin akan hangat di masa akan datang.

3. Membuat tajuk "entry" dan "keyword" yang sesuai dan dirasakan hangat.

4. "Ping" kan "entry" di laman-laman web yang menawarkan khidmat "ping".

5. Kena selalu "update" blog.

6. Kena rajin "blogwalking" dan meninggalkan jejak di komen mahupun "shoutbox".

7. Buatlah baik dengan "bloggers" lain supaya mereka juga akan berbuat baik dengan anda. (kena ikhlas)

8. Banyakkan menulis "entry-entry" terbaru yang berguna kepada kesemua pihak tidak terhad kepada "bloggers" sahaja. (Contoh "entry" berbentuk ilmiah, maklumat, dsb.)

9. Promosikan "entry" terbaru anda di Facebook, Twitter, lain-lain lama web sosial, dsb.

10. Paksa adik beradik, sedara mara, sahabat handai dan kenalan anda membaca blog anda setiap hari. (yang ni gurau je, tapi kalau nak cuba buat, boleh juga)





Okay, semua ada faham? Kalau dah faham bolehlah cuba praktikkan. Aku percaya, "tips" yang diterangkan ini bukanlah sesuatu yang baru. Aku dapat "tips" inipun ada yang melalui "bloggers" lain juga dan aku sendiri amalkan. Saja buat ulangkaji supaya sentiasa dapat dipraktikkan bersama. Mana yang baik ambillah, kalau rasa tak sesuai dipraktikkan, janganlah diambil peduli dengan "tips" ini.

20 comments:

  1. boleh...akak paksa cara halus..he..he..

    ReplyDelete
  2. ikhlas yg penting tu.. :-) tu la nak paksa gak ni adik beradik bukak.... hehe

    ReplyDelete
  3. IEDA : ALA KO NI.. AWAK TU DAH PRO.. MERENDAH DIRI LA PLAK..

    ReplyDelete
  4. YATT : HEHE.. IKHLAS MEMANG PENTING. HAA, JANGAN LUPA PAKSA DIORANG.. :p

    ReplyDelete
  5. saya ikhlas juga bw ke sini nih...he3...

    p/s: klik ur HB....

    ReplyDelete
  6. paksa sedara mara tu yg terbaikk..suh dia hadap blog kita ari2 hihi :D

    Meh singgah: Mana 1 Position Anda????

    ReplyDelete
  7. FADHEELA : PAKSA JE DIORANG TENGOK BLOG KITA HARI2.. BARULAH UP SKIT TRAFIK.. :p

    ReplyDelete
  8. cayalah bro..salam perkenalan..

    thnaks for d info..

    btw, sy folo blog ini

    ReplyDelete
  9. SAHROMNASRUDIN : TQ BRO.. SALAM PERKENALAN JUGA.. SAYA PON FOLLOW..

    ReplyDelete
  10. Ada lagi satu cara, buat banner "sila lawati blog saya.....' pastu gantung kat highway, hehehehehe...

    Tak der idea lah nak update hari2.

    ReplyDelete
  11. beli iklan kat radio pun ok gak... kalau ada duit lebih beli je iklan kat tv, gerenti booom punya!

    ReplyDelete
  12. FIZA : SIAP NAK BELI BANNER KAT HIGHWAY.. TU KOS DAH BERPULUH RIBU.. :p

    PANGLIMA : KO BUAT DULU.. PASTU AKU FOLLOW... HAHAHAHA

    ReplyDelete
  13. aku kan good_boy..kena la wat baik..hahaha

    ReplyDelete
  14. HAHA,, GOOD BOY.. WA TAU LU BUDAK BAIK.. SUCI JE.. :p

    ReplyDelete
  15. ello biras, org umah ang dah paksa me baca blog ang, tp tak nyesal follow beb.. Best jugak.. Keep it up. Ha ur turn to follow mine.. Tp yg dah bersawang tak ber'update' & bersemahangat tu. Me budak baru belajar...

    ReplyDelete

Komen saja... Jangan segan-segan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...