Friday, December 10, 2010

NAMEWEE MAHU PROMOSI 1 MALAYSIA

Baru-baru ini Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Dato’ Seri Mohamed Nazri bin Tan Sri Abdul Aziz ada menyatakan bahawa Namewee akan menyokong kerajaan untuk mempromosikan 1 Malaysia. Kita tidak perlulah terperanjat, baguslah kalau dia nak buat begitu. Mungkin dia sudah sedar akan ketelanjuran dan kelantangan dia di media elektronik tidak disenangi oleh beberapa pihak.





Persoalannya, bagaimana cara dia mahu mempromosikan 1 Malaysia? Adakah dengan mengeluarkan video klip di laman You Tube ataupun di konsert? Memang tidak dinafikan, budak Namewee ni kreatif orangnya, tapi dalam kekreatifan yang dimiliki haruslah ada pihak yang membantu bagi dia mempromosikan 1 Malaysia dengan cara yang betul dan sopan.

Kaedah membuat klip video dan disebarkan di laman You Tube juga sebenarnya alternatif yang sangat berkesan, memandangkan nama Namewee itu sendiri telah popular, pastinya ramai yang menantikan lagu-lagu terbaru dari dia.

Bagi Namewee yang mungkin terlayar laman blog ini, di sini aku berikan lirik yang aku tulis sendiri untuk mempromosikan 1 Malaysia. Agak-agak kalau sesuai, jadikanlah lagu rap sepertimana yang biasa digubah.

Tajuk : Kita Satu Malaysia Tak Mau Gaduh-Gaduh

Nama wa Namewee
Wa bangsa Cina
Dulu wa suka-suka bikin malu
Ini Malaysia negeri wa kuku..

Kini wa sedar dulu
Ini Malaysia Tanah Melayu
Bangsa wa datang sama-sama mahu bikin maju
Tak mau gaduh macam dulu-dulu..

Chorus

Kita satu Malaysia, tak mau lah gaduh-gaduh
Kita bina ini Malaysia jadi satu..

Bukan bangsa wa saja kasi maju
Itu India juga ada kalu
Sama-sama bikin maju
Tidak kira itu bulu..

Dulu wa kutuk itu guru Melayu
Kerna wa tidak tahu
Semua orang jadi seteru
Maafkan wa wahai Melayu..

Chorus

Kita satu Malaysia, tak mau lah gaduh-gaduh
Kita bina ini Malaysia jadi satu..

Kawan wa India, Melayu
Sama-sama makan belacan, budu
Wa suka ini selalu
Malaysia aman jadi satu..

Sabah, Sarawak juga macam tu
Boleh kawan-kawan gitu
Mari mesra kita selalu
Lu respect wa, wa respect lu..

Chorus

Kita satu Malaysia, tak mau lah gaduh-gaduh
Kita bina ini Malaysia jadi satu.. (2x)

No comments:

Post a Comment

Komen saja... Jangan segan-segan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...