Wednesday, December 1, 2010

UNTUK APA MASUK UNIVERSITI

Anda mahu masuk universiti? Untuk apa?

Dapat kerja yang baik-baik?

Sorry, bukan tentu. Sekarang ramai yang keluar universiti tak dapat kerja baik-baik. Ada kerja yang sederhana pun dah cukup baik dari terus menganggur.

Dapat awek U?

Awek U lebih suka belajar dari layan budak-budak lelaki yang belum tahu masa depan. Lainlah awek tu pun sama serupa 2 x 5 kaki suka couple-couple.

Nak dapatkan ijazah?

Ijazah kelas berapa? Kelas 3 pun ijazah juga. Susah-susah belajar buat apa, kan ke sekarang ijazah pun boleh dibeli.





Nak dapatkan duit PTPTN?

Orang suruh guna duit untuk belajar, sara diri bukan pergi enjoy dan beli barang yang tak tentu pasal. Nanti kena bayar tu... Pinjam duit kerajaan sekejab je, lepas habis belajar pergi hadap hutang.

Saja ikut kawan apply U?

Huh, kalau kawan minta IKM, ILP, Politeknik pun mesti dia pun apply sama. Saja suka-suka apply.

Untuk menimba ilmu?

Ya, menuntut ilmu. Ramai yang lupa tujuan utama ke universiti. Menuntut ilmu adalah wajib, dan harus ia dijadikan keutamaan. Tak kiralah kita keluar jadi apapun. Ada rezeki, adalah pekerjaan yang bagus nanti. Rezekikan ditentukan oleh Allah. Kalau kita tak dapat kerja yang bagus sekalipun, asalkan kita jadi orang yang berilmu dan ada pekerjaan yang sederhana pun sudah cukup baik

No comments:

Post a Comment

Komen saja... Jangan segan-segan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...