Tuesday, September 28, 2010

JANGAN GUNA KAEDAH INI UNTUK TINGKATKAN TRAFIK PADA BLOG

Kini, begitu ramai bloggers yang cuba sedaya upaya untuk meningkatkan trafic pada blog mereka termasuklah aku juga. Tetapi bagi yang beragama Islam dan kita yang hidup dengan adat ketimuran perlulah menjaga etika-etika dan budaya sopan santun dalam menyampaikan satu mesej dan apa-apa paparan kepada umum.


Ini adalah kerana kita tidak mengenali siapa pembaca blog kita. Mungkin blog kita akan dibaca oleh anak-anak kita, adik beradik, sedara mara mahupun ibu-bapa kita sendiri. Justeru itu, janganlah kita memalukan diri sendiri dengan perkara-perkara yang tidak sepatutnya kita paparkan di dalam blog kita.


Setelah membuat penilaian yang sewajarnya dan melihat kepada perkembangan bloggers sekarang, di sini aku paparkan perkara-perkara yang tidak sepatutnya ada pada blog kita.


1. Gambar atau video pornografi

2. Gambar wanita seksi

3. Perkataan-perkataan yang dusta / fitnah

4. Unsur-unsur perjudian

5. Lain-lain yang difikirkan tidak perlu


Kita sebagai bloggers ini, ada yang membuat blog untuk perniagaan, ada yang untuk menjadi agen iklan dan lain-lain sumber pendapatan, justeru itu kita mestilah pastikan sumber yang kita perolehi itu daripada sumber yang halal.


Wallahuaklam.




33 comments:

  1. you are the best bloggerlahh bro, teruskan menulis.

    ReplyDelete
  2. Rasanya itulah perkara yang keyword yang paling banyak dalam search engine MALAYSIA....

    ReplyDelete
  3. setuju.. perlu ikhlas berblog..

    zairie recently posted:
    I LOVE U MAMA

    ReplyDelete
  4. tq karena memberi peringatan :D

    <a href='http://www.cikgudahlia.com>BLoG BiRu SaYa</a>

    ReplyDelete
  5. ada yg buat tajuk DIROGOL BERAMAI-RAMAI lah.. padahal kucing je. nampak sgt nak tipu visitor. si visitor pulak.. klik la nak baca post rogol tu.. maka naiklah traffik dia..

    ReplyDelete
  6. skali skala timbulkan perasaan ingin tahu org ape salahya, tapi dgn syarat isi kandungan itu berbaloi la dengan tajuk yang di guna, takat satu-dua gamba semata2 nak naikkan trafik sape2 pun bengang, ramai nak kejar trafik dari kejar visitor. u know what i mean.. heh Assalamualaikum

    ReplyDelete
  7. dude..dun be close minded plz...
    be open minded k...cuba tgk laman web kesihatan...
    mesti la guna gamba seksi2...hmmmmm
    jika u berblog gini..xkan berjaya k..

    APA ,MAKSUD blog...cari kat wikipedia..u akan faham

    ReplyDelete
  8. Terima kasih semua atas sokongan dan kritikan.

    ReplyDelete
  9. Tajuk gempak tidak apa, tapi jangan kandungannya sama dengan tajuk yang gempak tu. Mungkin si Blogger nak buat lawak ke. Bukankah ada kategori "jenaka"

    ReplyDelete
  10. Apapun nak dapatkan duit, kenalah cara halal.

    ReplyDelete
  11. Saya setuju sangat-sangatlah. Nak cari rezeki biar yang halal. Rujukannya mudah je..
    Rezeki yang halal dapat sikit cukup, dapat banyak tak membazir.(smkbl.com)

    ReplyDelete
  12. ramai blogger yang buat macam ni semata2 untuk trafik tapi apalah manfaat yang pelawat tu dapat

    ReplyDelete
  13. Aku setuju. Ada tu, gambar iklan kat banner guna gambar wanita seksi, sajalah tekan. last2 keluar macam iklan MLM. Dah boleh agak sepatutnya. Tu dah dikira menipu dah tu

    ReplyDelete
  14. salam en fairus,

    sy SETUJU!! hehe takmo komen ape2..:)

    ReplyDelete
  15. atehqshe : aku pon setuju. Aku pon tak tau nak komen apa.. :)

    ReplyDelete
  16. betul..blogger perlu ada etika..err..etika tu ape ye ?? Apa2 pun saya follow blog yg bagus ni..dan kalu sudi follow lah saya..(baru belajar berblog)

    ReplyDelete
  17. Mr Adam : Terima kasih kerana menyokong.

    ReplyDelete
  18. salam ziarah,syukran atas info ni..betul dan ana setuju cara tu,berbloglah dengan niat yg betul...niat ikhlas krna Allah...

    ReplyDelete
  19. Err... Gambar fasha tu x cekci ke..he3

    peace..

    ReplyDelete
  20. DE CREW : ALAMAK.. TELEPAS PLAK GAMBAR TU.. GAMBAR LAIN SAYA "BLUR" KAN BAHAGIAN SEKSI.. SAYA AKAN AMBIL TINDAKAN SEKARANG.. TQ KERANA MENEGUR..

    ReplyDelete

Komen saja... Jangan segan-segan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...